oqjy.com

Фешън Калърс - Дамски Официални Блузи

Wednesday, 04 April 2018 09:16

Повдигане на водата от кладенци – мерки, помпи и още

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Шахтените кладенци налагат по-специални мерки, за вододобива. Докато едно време хората ръчно изтегляли с кофи вода от кладенец, днес това става, чрез механизиране, наречено помпи. Днес за това има бригада за копаене на кладенци: http://www.kladenci.com/brigada-kopaene-kladenec-kladenci.

 

Във водоснабдяването водата се повдига при шахтени кладенци, черпателни резервоари и шахти, тръбни кладенци и пр.

За повдигане на водата от шахтени кладенци се приемат центруфугателни помпи (хоризонтални), а за п-голяма дълбочина центруфугателни помпи с вертикална ос. За кладенци, по-дълбоки от 20 м. могат да се ползват методите използвани при тръбни кладенци. За повдигане на водата от тръбни кладенци са т. нар. щангови помпи, вертикални центруфугални, дълбоко помпени, водни инжектори, ерлифити и др.

Основни елементи на центруфугателните помпи са:

Смукателна височина – това е тази, при която не е започнало явлението кавитация. Геодезичната смукателна височина при хоризонтални центруфукгателни помпи е равна на вертикалното разстояние от оста на помпата, до постоянното динамично ниво на водата, черпена от съоръжението.

Кавитация – това е явление, при което на известни учстъци от повърхността на помпата се натрупват мехурчета, пълни с въздух и пара. Тези мехурчета са резултат от намаленото налягане в тези места, когато при дадена температура настъпва процес на преобразуване.

Понижение в налягането може да се предизвика от:

-          По-голяма допустима смукателна височина за дадена надморска височина и

-          По-висока температура на изпомпваната вода.

Пониженото налягане се явява в самата водна струя на разни места в помпата, където водната струя е с относителна скорост или на места, където водата има въртеливи движения. Последните отделят водната струя от стените на помпата и предизвикват спукване на мехурчетата. Кондензирането на пара в мехурчета предизвиква спукването им. Големият брой от тези мехурчета предизвиква  силни удари по повърхността на стените на помпата, което ги поврежда (ощърбва). Увеличаването на този прецес се проявява и когато има наличие на окисляване на метла, в резултат на въздуха отделен във водата и зоната на понижено налягане. Най-силно се разрушава кавитацията в чугунени тръби, а е най-устойчива в стоманени и бронзови.

Кавитацията е съпроводена винаги с шум и удари, където производителността на помпата намалява чувствително. Ето, защо основно условия е правилната експлоатация на помпата е отсъствието на кавитация.

Има и методи за борба с кавитацията, които са насочени към подобряване качеството на материали – употребяват се твърди сплави с меки закалки.

Известно количество въздух, пуснато в смукателната тръба също намалява кавитацията. Количеството му се определя от опитните специалисти.

Най-важно условие за справяне с този проблем е да се изчисли правилната височина за монтаж на смукателната помпата и смукателната тръба. Това също се прави от професионален екип по изкопаване на кладенци.

Read 674 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.


Допълнителни материали

Тематични директории

Категории

Тагове

Партньори