Print this page
Saturday, 09 June 2018 08:23

Психологията на цвета и влиянието му върху емоционалното състояние

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Цветът е един от най-важните елементи на уеб дизайна. Това е цветът, който определя общото настроение на сайта. Различните цветове причиняват на човека определени емоции. Тези алгоритми се формират през вековете в хода на активното човешко взаимодействие с природата и са фиксирани на подсъзнателно ниво.

 

1. Червеният цвят

Червеното символизира страст, агресивност, сила, кръв, огън, динамика. Той помага за стимулиране на енергията и жизнеността. В същото време е лесно да се раздразни, да се увеличи натиска, да се влоши стреса.

2. Зеленото

Зеленият цвят символизира природата, здравето, свежестта, спокойствието, медицината. Подпомага релаксацията, тонизира и успокоява. Свързана е с пари и алчност. Зеленото е цветът на начинаещите. В голям брой може да предизвика усещане за застой и монотонност.

3. Оранжево

Този цвят символизира ентусиазма, чувството за откритост и приятелски настроение. Това е цветът на радостта, щастието, приятелството. Този цвят е подходящ за открояване на важни обекти. От отрицателни стойности - невежество и лъжи.

4. Синьо

Синият цвят символизира мира, надеждността, самочувствието, създава усещане за спокойствие и доверие. Може да създаде усещане за студ. Предава силата на съвременната технология, чистотата на въздуха и дълбочината на океана. Отрицателни емоции - депресия и безразличие.

5. Черно

Черното означава сила, вечност, дълбочина. Също така означава усъвършенстване, аристокрация, сложност, формалност, мистерия, самоуважение, съвременна музика, протест. Също свързани със страх, зло, нещастие, тъга, гняв.

6. Бяло

Белият цвят се свързва с простота, съвършенство, чистота, целомъдрие, духовност, светлина, сигурност, единство, саморазвитие, извинение, мир. От негативната - студ и отчуждение.

7. Лилаво

Виолетовият цвят е царски цвят, цвят на богатството, влияние, духовните сили, скрито знание. Той е цветът на високите стремежи, благородство, церемониите, тайните, просветление, арогантност, интуиция, магия, чудо, самоуважение. Обратната страна на лилавото се свързва и с лека носталгия, тъга.

8. Жълто

Често означава разузнаване, оптимизъм, радост. Жълтото стимулира психическата активност и ефективно привлича вниманието. Изразява радостта и чувствата на децата. Отрицателните стойности са мързел и завист.

9. Кафяво

Кафявият цвят може да означава приятелство, дейности, събития, земя, шоколад, материализъм, надеждност, мир, производителност на труда, практика, упорита работа. От отрицателните му страни са мръсно, скучно.

10. Розово

Розовият цвят означава пролет, подаръци, благодарност, възхищение, съчувствие, здраве, любов, брак, женственост, младост, нежност, добра воля, феминизъм, чувство за красота, емоции, красота. От друга страна, бисексуалността, наивността, слабостта, сълзите са също свързвани с него.

Какъвто и цвят да изберете за вашия сайт, нека той да е с професионален уеб дизайн.

Специалистите от: Уеб Дизайн България ще ни разкажат как човек реагира на различните цветове!

 

 

 

 

 

 

Read 1504 times Last modified on Thursday, 21 June 2018 12:09
Екатерина Иванова

Latest from Екатерина Иванова