oqjy.com

Фешън Калърс - Дамски Официални Блузи

Thursday, 09 December 2021 11:32

Може ли да се изхвърлят строителни отпадъци в контейнер в обикновен боклук

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Въпреки съществуващите забрани, много собственици на частни къщи и апартаменти рядко мислят за въпроса дали е възможно да се изхвърлят строителни отпадъци в кошчето. Те просто пренасят тежки торби със счупени тухли и остатъци от тръби в кофата за боклук, пълнят до пълен капацитет или организират неразрешено сметище наблизо.

 

Такива действия противоречат на общинските закони и се наказват с глоби. Когато започвате основен ремонт е важно да запомните, че има законни начини за решаване на проблема, къде да се изхвърлят строителните отпадъци . Те ще ви помогнат да избегнете наказанието и спокойно да се отървете от натрупаните отпадъци.

Какво принадлежи към строителните отпадъци

Преди да изхвърлите строителните отпадъци в контейнер, помислете каква вреда можете да нанесете на околната среда и природата. По произход, външен вид и размер твърдите битови отпадъци се комбинират под общото наименование ТБО.

Към услугите по извозване на отпадъци, се отнасят всички останали такива от строителни дейности, включително когато предстои:

подмяна и поставяне на керамични плочки по подове и стени;

монтаж и демонтаж на каменни вътрешни прегради;

демонтаж на арки, цялостни декоративни конструкции.

Важно е да знаете! Независимо кои контейнери са в близост до къщата - обикновени или сортиращи, в тях не трябва да се хвърлят:

мивки, тоалетни, други водопроводни инсталации и техните фрагменти;

счупени плочки, парчета или цели тухли, парчета асфалт, фрагменти от стени;

комуникационни тръби;

домакински уреди, стари мебели.

В процеса на ремонт на апартамента се събират и много опаковъчни материали, остатъци от тапети, мушама, остатъци от линолеум и ламинат. Но такива отпадъци не се считат за строителни отпадъци. Изхвърля се като други битови отпадъци. В този случай няма да ви се налага да плащате за отделно извозване и няма а има озадачаване, какво да правите със строителните отпадъци, след ремонт. Не се нуждае от сложно изхвърляне. Може безопасно да се изхвърли в кошчето за боклук в обикновен контейнер.

Решението за изхвърляне на строителни отпадъци в битов контейнер също е икономически неосъществимо. Правното основание за управление на отпадъците определя, че остарелите материали от 4-5 класа на опасност могат да бъдат включени в рециклирането. Сортираните ТБО се използват като допълнителни суровини за производство на трошен камък, топене на метал и пр.

Компонентите, които не могат да бъдат рециклирани, се изпращат със специализиран транспорт за изхвърляне на депо, което отговаря на други изискванията. Местоположението на такова, не трябва да влошава санитарните и хигиенните стандарти на живот в региона.

Глоби за незаконно изхвърляне на смет на депо

Ако планирате да изхвърлите строителните отпадъци в насаждение, гора или друго грешно място, законът няма да бъде на ваша страна. Първият случай на неспазване на изискванията за опазване на околната предвижда строго предупреждение. Вторият е глоба за голяма стойност. В случаите, когато неправилното третирате отпадъците и те застрашава човешкото здраве и причинява значителни щети на околната среда, размерът на глобата може да възлиза на още по-солидна сума.

 

Когато планирате радикална промяна на жилищата, опитайте се да помислите предварително, какво да правите със строителните отпадъци от къща или апартамент. Помислете над това, защо да рискувате, ако можете законно да извозвате отпадъци от всяка категория и да не се притеснявате за наказания.

Read 676 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.


Допълнителни материали

Тематични директории

Категории

Тагове

Партньори