Print this page
Thursday, 21 June 2018 08:00

За и против стерилната среда в дома

Written by 
Rate this item
(0 votes)

Производителите на перилни препарати ни плашат с ужасните бактерии, които живеят в баня, върху ръчно измити плочи и по човешкото тяло. За това, какви ужасни чудовища живеят под ръба на тоалетната, дори е ужасно да споменаваме! За да спечелите тази вечна битка с мръсотия, бактерии и акари, трябва да измиете храната, къщата и ръцете си. Само едно силно оръжие - мощен дезинфектант - най-малко временно ще спре врага.

 

Да, лозунгът: "Чистотата е гаранция за здравето" все още работи ефективно. Днес обаче все по-често може да се чуе, че учените казват, че този лозунг е само частично верен.

Някои случай от живота разказват как хора свикнали да живеят в простота, лишения и дори мизерия, сами изграждат имунитет. Стерилната среда може направо да ги разболее.

И каква е все пак истина?

Днес учените все по-често говорят за това, че болестите възникват не само от мръсотия, но и на чистотата. В развитите страни отдавна е създаден култ на чистота. Домовете на много американци са като операционни зали. Почистване на къщата става основното хоби на американските домакини. Децата израстват в "парникови условия" - много рядко влизат в контакт с бактерии. Освен това родителите постоянно ги измиват с антибактериални средства, като измиват бактериите, полезни за хората. Резултатът от тази чистота е увеличената честота на деца и възрастни с астма, алергии, диабет, артрит и дори лупус.

Учените казват, че имунната система на човек, който рядко е влязъл в контакт с мръсотия и бактерии, започва да реагира твърде рязко на различни видове дразнители. Имунната система при такива хора е "развалена" и не е готова да се сблъска с инфекции - това обяснява честото разпространение.

Какво казват учените? Много учени са съгласни, че хигиенните продукти с антибактериално действие са ожесточени врагове на здравето. В човешката кожа има полезни бактерии, които предпазват кожата и цялото тяло от действието на опасни бактерии. Антибактериалните агенти не само се оказват другото "зло", но и убиват "добрите" бактерии. Ако всеки ден в продължение на няколко месеца миете лицето си само с антибактериален сапун, с времето може да се появят пустилни обриви по кожата. В допълнение, систематичното използване на сапун с антибактериални компоненти, според лекарите, може да предизвика устойчивост на патогенни бактерии към лекарства.

Нашият съвет: за разчистване на стаи жилища от боклуци, потърсете фирма.

 

 

 

 

Read 1354 times Last modified on Thursday, 21 June 2018 08:01
Екатерина Иванова

Latest from Екатерина Иванова